Kveldens konsert er den første av høstens program i Børsen. På programmet står musikk av Antonin Dvorak med hans klaverkvintett i A-dur, Op. 81 som kveldens hovedverk. Klaverkvintett i A-dur er et utmerket eksempel på hans evne til å blande sin tsjekkiske arv med den romantiske stilen og det fortsetter å fengsle publikum med sin skjønnhet og dybde. Enten du er en erfaren klassisk musikkentusiast eller nybegynner i sjangeren, lover Dvořáks Pianokvintett i A-dur en uforglemmelig musikalsk reise.' Kvintetten består av fire satser; den første satsen Allegro ma non troppo er energisk, rytmisk og vital. 2. sats, Dumka: Andante con moto; "Dumka" refererer til en type slavisk folkeballade, og denne satsen minner virkelig om folkepåvirkninger. Den beveger seg gjennom ulike følelser, fra lengsel til øyeblikk av drama og intensitet, og skaper et teppet av følelser som fanger lytterens oppmerksomhet. Deretter følger Scherzo (Furiant): Molto vivace: Denne satsen er et lekent og energisk scherzo i form av en en tradisjonell tsjekkisk dans. Musikken danser og glitrer med rytmiske infall og livlige melodier. Det er en virvelvind av følelser, som demonstrerer Dvořáks talent for å blande inn folkelighet i komposisjonene sine samtidig som han opprettholder sin romantiske stil. Finale: Allegro: Den siste satsen er en triumferende avslutning på kvintetten. Den begynner med et livlig tema som utvikler seg til en serie variasjoner. Satsen er preget av dynamiske kontraster og livlighet.
Ikke nok med det; Konserten begynner også med Dvorak, 3 perler for fiolin og klaver. "Gypsy song", Slavisk dans og Romantic Piece. Det er vakkert, melankolsk, virtuost og inderlig...
Så, kjære musikkelskere, merk kalenderen deres og bli med oss for en kveld med ren musikalsk fortryllelse.
Hvor: Børsbygningen ligger på Bragernes Torg og ble innviet i 1871. Børssalen er en meget vakker sal og er de fineste omgivelsene for å oppleve akustisk musikk. Børsen har stått i sentrum for kongebesøk og store offisielle mottakelser i Drammen. Både Kong Haakon, Kong Olav og Kong Harald har gjestet lokalet. Rammen rundt Børsen-konsertene er stemningsfull, og i tillegg til å oppleve musikk er det mulig å kjøpe noe å drikke, før konserten og i pausen. Dørene til salen åpnes ca. 15 min før konserten begynner.
Hvem står på scenen i kveld:
Jorunn Marie Bratlie har siden sin debutkonsert som 15-åring hatt en nær 50 år lang karriere som utøvende pianist, med stor virksomhet som solist, akkompagnatør og kammermusiker. I tillegg til konserter over hele Norge har hun konsertert i USA, Tyskland, England, Spania, Romania, Sverige, Færøyene, Kina m.m. Hun har vært solist med våre største symfoniorkestre i sentrale verk fra klaverlitteraturen og har vært solist ved uroppføringer med Oslo Filharmoniske orkester og under Festspillene i Bergen med Bergen Filharmoniske orkester. Hun har vært engasjert ved en rekke festivaler i Norge og utenlands, og hun var i sin tid den yngste solist i Griegs klaverkonsert under Festspillene i Bergen. Hun har gjort mange store produksjoner for radio og TV og medvirket ved et tyvetalls plateinnspillinger. Hun har gjennom mange år fordypet seg i norsk musikk fra flere epoker. Dette har resultert i en egen CD med musikk av norske, kvinnelige komponister, en trippelcd med norsk neoklassisk musikk, musikk for to klaver samt mange innspillinger i samarbeid med fiolinister, sangere og pianister. Hun er ansatt som professor i klaver og akkompagnement ved Norges musikkhøgskole.
Catherine Bullock er solo-bratsjist I Oslo Filharmoniske Orkester og Det Norske Kammerorkester. Hun har tidligere vært solo i London Philharmonic Orchestra, the Scottish Chamber Orchestra og Camerata Nordica. Hun har i tillegg vært solist med en rekke orkestre bl.a. Kristiand Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester og Oslo Filharmoniske Orlester, med dirigenter som André Previn Marin Alsop og Herbert Blomstedt. I 2013 var hun solist på Proms. Hun har spilt in flere CD’er for Simax. Catherine spiller på en Guadagnini bratsj fra Dextra Music.
Patrycja Blaszak-Bienkunska født og oppvokst i Polen. I 2016 fullførte hun studiet med utmerkelse i Polen og i 2019 fikk hun mastergrad i utøvende fiolin ved Norges Musikkhøgskole hos Detlef Hahn. Hun er en aktiv kammer- og orkestermusiker. Patrycja utmerket seg som en prisvinner og finalist i flere fiolin- og kammermusikkonkurranser i Europa. Under studiene i Norge var Patrycja stipendiat i Oslo Filharmoniske Orkester og på NYU Strings Across the Atlantic i New York City . De siste årene har Patrycja spilt som solist og kammermusiker på blant annet Classix Festival i Romania, 9 Hills Festival i Polen og European Chamber Music Academy i Østerrike. I 2022 sammen med Encore Piano Trio har Patrycja startet egen konsertserie ENCORE. Til daglig jobber hun som frilansmusiker i blant annet Oslo Filharmonien, Telemark Kammerorkester, Ensemble Allegria og Den Norske Opera.
Birgitte Stærnes har i de siste årene gitt en rekke konserter i Norge, Svalbard, Frankrike, Spania, Danmark og Estland, Kanariøyene, Italia, Tsjekkia og Russland. Hun har deltatt på en rekke festivaler, bl.a. Festspillene i Bergen, Nordlysfestivalen, Vestfoldfestspillene, Festival Celloarte og Classica& Dintorni. Hennes konsert på Brighton Festival ble av kritikere omtalt som” the most exciting music on the festival.” Sammen med gitaristen Martin Haug dannet hun i 1997 duoen A Corda. Duoen har siden gitt en rekke konserter i inn og utland og spilt inn fire CD-er med repertoar fra spansk og latinamerikansk til klassisk kammermusikk med konserter over store deler av verden, Europa, Kina, Brasil og Uruguay. Birgitte Stærnes har spilt i prestisjetunge saler som Rudolfinum, Praha, Rachmaninov-salen i Moskva, Salle Cortot i Paris, Wigmore Hall og Purcell Room i London. I 1998 ga Birgitte ut sin debut-CD med verker av Christian Sinding sammen med pianisten Jorunn Marie Bratlie. I 2002 ga hun ut CD med 2 nye verker skrevet for henne av Terje Rypdal. Hennes CD med verker av Johan Halvorsen kom ut våren 2012 og har mottatt meget gode kritikker bl.a. i «The Strad» og andre internasjonale magasiner. I 1989 vant hun 1.pris i Rotterdam Internasjonale Fiolinkonkurranse. Hun hadde sin debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo i 1991. Birgitte Stærnes har mottatt Yamaha-prisen for strykere (1992), Ticon-prisen (1997) i 1998 mottok hun Statens 1-årige arbeidsstipend for yngre kunstnere og i 2015 Statens 3-årige arbeidsstipend. Hun begynte å spille fiolin som 6-åring og var første gang solist med orkester da hun var 12 år. Birgitte Stærnes er kunstnerisk leder for Johan Halvorsen Musikkfest. Hun spiller på en fiolin av Lorenzo e Tomasso Carcassi, Firenze 1748. I juni 2023 ble hun fylkeskunstner i Viken 2023.
Marek Bienkunski har bachelor- og mastergrad i cello hos Andrzej Bauer og Bartosz Koziak ved Nowowiejski Musikkakademiet, hvor han mottatt en utmerkelse. Samtidig fullførte han mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i Oslo hos Aage Kvalbein og Audun Sandvik. Marek har vunnet flere priser på internasjonale og nasjonale konkurranser. Han er en aktiv solist og kammermusiker, har deltatt i en rekke festivaler, bl.a. Ultimafestivalen, Nordland Musikkfestuke, Oslo Quartet Series (med Quatuor Mosaïques), Aurora Festivalen (Sverige) "Łańcuch" X (stipend fra Witold Lutosławski Society) og 9 Hills Festival (Polen), ClassiX Festival (Romania), og flere andre. Han samarbeider regelmessig med Oslo Filharmonien, Kringkastingsorkestret, Oslo Operaorkesteret, Bergen Filharmoniske Orkester, Göteborgsoperan, Trondheim Symfoniorkester, Ensemble Allegria, Folketeateret ensemble,Telemark kammerorkester og andre.